Θυροτηλεοράσεις

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, οι τοποθετήσεις θυροτηλεοράσεων γίνονταν σχεδόν αποκλειστικά σε νεόδμητες κατοικίες. Αυτά τα προϊόντα θεωρούνταν «είδος πολυτελείας» για τις παλιές οικοδομές, λόγω του μεγάλου κόστους αντικατάστασης των παλιών θυροτηλεφώνων: Έπρεπε να ξηλωθεί η καλωδίωσή τους, γιατί δεν ήταν συμβατή με την καλωδίωση της θυροτηλεόρασης. Αλλά τα τελευταία χρόνια, η αυξημένη εγκληματικότητα δημιούργησε την ανάγκη της τοποθέτησης συστημάτων θυροτηλεόρασης και στις παλαιότερες μονοκατοικίες ή πολυκατοικίες. Το ευτύχημα για τους ενοίκους αυτών των πολυκατοικιών είναι ότι το κόστος αντικατάστασης των παλιών θυροτηλεφώνων με ένα σύγχρονο σύστημα θυροτηλεόρασης είναι σημαντικά μειωμένο. Για την αλλαγή δεν χρειάζονται πλέον μερεμέτια στους κοινόχρηστους χώρους και δεν προκαλούνται ζημιές στο κτήριο, διότι δεν χρειάζεται να αλλαχτούν τα παλιά καλώδια με καινούργια. Πολλές εταιρείες διαθέτουν τεχνολογίες θυροτηλεόρασης που δίνουν λύσεις στις ανάγκες των ενοίκων για μεγαλύτερη ασφάλεια της κεντρικής εισόδου της πολυκατοικίας ή της μονοκατοικίας. Επιπλέον, επειδή το δεύτερο «κομμάτι» της θυροτηλεόρασης η οθόνη– τοποθετείται στους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού, οι περισσότεροι κατασκευαστές (και ειδικά οι Ευρωπαίοι) δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον παράγοντα αισθητική, αναθέτοντας σε κορυφαίους σχεδιαστές τη σχεδίαση των μοντέλων τους. Πράγματι, οι εταιρείες που προσφέρουν λύσεις θυροτηλεόρασης έχουν κάνει άλματα σε αυτόν τον τομέα, αφού όσο σπουδαίο ρόλο και αν παίζουν οι παράγοντες λειτουργικότητα και ασφάλεια, δύσκολα θα αποφάσιζε κάποιος να βάλει στο σπίτι του ένα σύστημα θυροτηλεόρασης που θα υποβάθμιζε την αισθητική του εσωτερικού χώρου.

Η κατασκευή των πρώτων θυροτηλεοράσεων ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950. Οι θυροτηλεοράσεις εκείνης της εποχής ήταν απλές τεχνολογικά και σχεδιαστικά και για τη λειτουργία τους απαιτούνταν πολλά καλώδια, καθώς και ένα ομοαξονικό. Τη δεκαετία του 1980 εμφανίστηκε η τεχνολογία των τεσσάρων καλωδίων και των καλωδίων των επιστροφών χωρίς ομοαξονικό και τη δεκαετία του 1990 περάσαμε στην ψηφιακή τεχνολογία BUS. Αυτό το σύστημα καλωδίωσης καταργεί τις επιστροφές, δηλαδή, τα έξτρα καλώδια (ένα από κάθε διαμέρισμα) που κατέληγαν στην μπουτονιέρα της εισόδου και μέσω αυτών γίνονταν οι κλήσεις των διαμερισμάτων. Ανάλογα με τον αριθμό των απαιτούμενων καλωδίων, στην τεχνολογία BUS συναντάμε διαφορετικούς τύπους καλωδίωσης: Το σύστημα τριών καλωδίων με ομοαξονικό και τα συστήματα έξι, πέντε ή δύο καλωδίων χωρίς πολικότητα. Όλοι αυτοί οι τύποι καλωδίωσης της τεχνολογίας BUS έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις καλωδιώσεις της παλαιότερης τεχνολογίας: Λιγότερα καλώδια, σημαντικά μικρότερο κόστος λόγω κατάργησης του ομοαξονικού (με εξαίρεση την περίπτωση των τριών καλωδίων), ευκολότερη συντήρηση και μεγάλη εξοικονόμηση χρόνου εγκατάστασης που φτάνει το 40%. Το βασικότερο, όμως, πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν υπάρχει ανάγκη να αλλάξει η υφιστάμενη στην πολυκατοικία καλωδίωση. Δίνουν έτσι στους ενοίκους των παλαιών πολυκατοικιών μία οικονομική λύση στο πρόβλημα της αντικατάστασης των παλαιών θυροτηλεφώνων με ένα σύγχρονο σύστημα θυροτηλεόρασης. Ένα σύστημα θυροτηλεόρασης απαρτίζεται από τα εξής δύο μέρη (παραβλέποντας τα τροφοδοτικά και τα ρελέ):


Μπουτονιέρες

Μπουτονιέρες υπάρχουν πολλές και σε διαφορετικό σχεδιασμό και στυλ, αλλά όλες έχουν μία σειρά από κοινά χαρακτηριστικά: Αντιβανδαλιστική κατασκευή, υψηλό βαθμό στεγανότητας, θυρομεγάφωνο, οπτική ή ακουστική ένδειξη που ενημερώνει τον επισκέπτη ότι έγινε η κλήση προς το διαμέρισμα, μικρόφωνο με διπλή επένδυση για αποφυγή μικροφωνισμών, μηχανισμό για την αναγραφή της οδού και του αριθμού της οικίας, σύστημα ελέγχου πρόσβασης για το άνοιγμα της πόρτας της κεντρικής εισόδου με ηλεκτρονικό κλειδί από απόσταση (τηλεχειριστήριο), πλαγιομετώπη στην περίπτωση που η μπουτονιέρα τοποθετηθεί παράλληλα με την είσοδο, αυτόματα ρυθμιζόμενο φωτισμό των μπουτόν ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου (κατά τη διάρκεια της ημέρας τα μπουτόν είναι σβηστά και ανάβουν μόνα τους όταν βραδιάσει).

Η ενσωματωμένη στην μπουτονιέρα κάμερα που συλλαμβάνει εικόνα από την είσοδο και τη μεταδίδει στα διαμερίσματα, είναι έγχρωμη ή ασπρόμαυρη, μπορεί να στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις ή να κάνει ευρυγώνια λήψη, καλύπτοντας εύρος άνω των 90 μοιρών και συνήθως μπορεί να «βλέπει» και στο σκοτάδι (Day/Night). Ως προς τον τρόπο κλήσης, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι μπουτονιέρας: Αυτές που διαθέτουν τα κλασικά κουμπιά (μπουτόν) και αυτές που αντικαθιστούν τα μπουτόν με αριθμητικό πληκτρολόγιο. Στις πρώτες, τα πλαστικά ή μεταλλικά μπουτόν μπορεί να είναι διπλά ή μονά (στις μικρότερες μπουτονιέρες, όταν δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για την τοποθέτηση μεγαλύτερων). Είναι εξοπλισμένες με ειδικό μηχάνημα για άτομα με βαρηκοΐα – αυτή η λειτουργία πρέπει να υποστηρίζεται και από τις οθόνες ,φωτίζουν τα ονόματα των ενοίκων με λαμπάκια διαφορετικών χρωματισμών και έχουν πληκτρολόγιο για το άνοιγμα της πόρτας με πληκτρολόγηση κωδικού.

Στο δεύτερο τύπο μπουτονιέρας, η κλήση των διαμερισμάτων γίνεται μέσω πληκτρολογίου. Εδώ δεν υπάρχουν τα κλασικά κουμπιά που αντιστοιχούν στα διαμερίσματα της πολυκατοικίας και φέρουν δίπλα τους τα ονόματα των ενοίκων, αλλά έναφωτιζόμενο αριθμητικό πληκτρολόγιο και μία οθόνη LCD 2x16 χαρακτήρων. Για να καλέσει το επιθυμητό διαμέρισμα, ο επισκέπτης πρέπει να βρει το όνομα του ενοίκου στην οθόνη LCD, χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο στη θυροτηλεόραση σύστημα πλοήγησης (βελάκια) ή, αν γνωρίζει τον αριθμό του διαμερίσματος, να τον πληκτρολογήσει πατώντας τα νούμερα της αριθμητικής πινακίδας (οι αριθμοί των διαμερισμάτων και τα στοιχεία των ενοίκων εισάγονται στο σύστημα της θυροτηλεόρασης μέσω υπολογιστή ή πληκτρολογίου). Σημειώστε ότι δεν πρόκειται για ένα σύστημα ελέγχου πρόσβασης (access control):

Ο πληκτρολογούμενος αριθμός είναι ο αριθμός του διαμερίσματος που θέλει να καλέσει ο επισκέπτης και όχι ένας μυστικός κωδικός που ανοίγει την πόρτα της εισόδου. Ωστόσο, σε ένα σύστημα θυροτηλεόρασης μπορεί να συνδεθεί και πληκτρολόγιο ελέγχου πρόσβασης ή σύστημα καρτών αναγνώρισης των ενοίκων (κάρτες εγγύτητας). Οι μπουτονιέρες με πληκτρολόγιο και οθόνη LCD δεν είναι καθόλου δημοφιλείς, στην Ελλάδα τουλάχιστον, λόγω της σχετικής δυσκολίας στην εύρεση του επιθυμητού διαμερίσματος, αφού ο επισκέπτης πρέπει να διατρέξει τη λίστα ενοίκων σε μία οθόνη αντί απλώς να ρίξει μία ματιά στην έτοιμη λίστα της κλασικής μπουτονιέρας. Από την άλλη, οι μπουτονιέρες αυτού του τύπου προσφέρονται ιδιαίτερα για πολυκατοικίες με πάρα πολλά διαμερίσματα ή για κεντρικές εισόδους συγκροτημάτων που απαρτίζονται από πολλά κτήρια. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, για να καλυφθούν όλα τα διαμερίσματα θα έπρεπε να τοποθετηθούν…τεράστιες μπουτονιέρες ή πολλές μικρότερες, συνδεδεμένες στο ίδιο την επίστρωσή της. Ανάλογα, λοιπόν, με την επίστρωση ή το χρωματισμό που κάνουμε στον ορείχαλκο, έχουμε τα παρακάτω μοντέλα μπουτονιέρας:


Οθόνες

Οι οθόνες είναι το δεύτερο κομμάτι ενός συστήματος θυροτηλεόρασης και είναι αυτές που «υποδέχονται» τις κλήσεις, καθώς και την εικόνα και τον ήχο που μεταδίδει στα διαμερίσματα η κάμερα της μπουτονιέρας. Υπάρχει και εδώ μία μεγάλη ποικιλία οθονών ως προς το σχεδιασμό και το στυλ, αλλά σε γενικές γραμμές οι οθόνες των θυροτηλεοράσεων έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Είναι ασπρόμαυρες ή έγχρωμες με διαστάσεις 3, 5,4, 7 ή 10 ιντσών, στερεώνονται ή τοποθετούνται χωνευτά στον τοίχο ή στηρίζονται σε επιτραπέζιες βάσεις, αλλάζουν εύκολα πρόσοψη «φορώντας» διαφορετικά καπάκια, μπορεί να έχουν κουμπιά αφής που«πατιούνται»με ένα άγγιγμα, ρυθμιζόμενη από το χρήστη φωτεινότητα, αντίθεση και χρωματικό κορεσμό, ρυθμιζόμενη από το χρήστη ένταση του ήχου κλήσης του διαμερίσματος, καθώς και του ήχου επικοινωνίας του ενοίκου με τους επισκέπτες, ενώ μπορείτε να ορίσετε και διαφορετικούς ήχους κλήσης, ώστε να καταλαβαίνετε ότι αυτή έγινε από την μπουτονιέρα της κεντρικής εισόδου, από το κουδούνι του διαμερίσματός σας ή από την οθόνη κάποιου άλλου διαμερίσματος της πολυκατοικίας (κλήση ενδοεπικοινωνίας). Οι οθόνες προγραμματίζονται μέσω μενού που εμφανίζεται στην οθόνη. Η επικοινωνία του ενοίκου με τον επισκέπτη μπορεί να γίνεται είτε μέσω ακουστικού που συνδέεται στο ειδικό βύσμα της οθόνης είτε, στις οθόνες που δεν έχουν ακουστικό, με ανοιχτή ακρόαση. Στα συστήματα με ανοιχτή ακρόαση η επικοινωνία μπορεί να είναι είτε συνεχής και αμφίδρομη (απλώς πατάτε μία φορά το σχετικό κουμπί της οθόνης, στην αρχή της κλήσης, για να ξεκινήσει η επικοινωνία) είτε διακεκομμένη (μιλάτε κρατώντας πατημένο το κουμπί και το αφήνετε όταν θέλετε να ακούσετε). Η διακεκομμένη επικοινωνία συνιστάται σε περιοχές που στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας και κοντά στην μπουτονιέρα επικρατεί έντονος θόρυβος. Οι οθόνες των σημερινών θυροτηλεοράσεων ενσωματώνουν αρκετές λειτουργίες, κάτι που σημαίνει ότι εγκαθιστώντας ένα τέτοιο σύστημα δεν αποκτάτε απλώς έναν μηχανισμό μετάδοσης εικόνας και ήχου από την κεντρική είσοδο, αλλά ένα πλήρες σύστημα επικοινωνίας. Για παράδειγμα:


Θυροτηλεοράσεις με δικτυακή τεχνολογία (IP)

Η τεχνολογία των θυροτηλεοράσεων έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια. Μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις της ήταν η ενσωμάτωση καρτών δικτύου στις συσκευές της θυροτηλεόρασης, ώστε αυτές να μπορούν να συνδεθούν σε ένα τοπικό δίκτυο υπολογιστών (LAN). Απλώς συνδέουμε τις οθόνες και τις μπουτονιέρες στο τοπικό δίκτυο και αυτές αναγνωρίζονται ως συσκευές του δικτύου και λειτουργούν κανονικά! Δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη κεντρικού διακομιστεί, κάτι που απλουστεύει πολύ τη διαδικασία σύνδεσης και δίνει στις θυροτηλεοράσεις απεριόριστες δυνατότητες, μετατρέποντας τες σε συστήματα πολύ κάναλης ενδοεπικοινωνίας. Η δικτυακή τεχνολογία καταργεί τους περιορισμούς της απόστασης μεταξύ της μπουτονιέρας της εισόδου και των οθονών των διαμερισμάτων. Στις μη δικτυακές θυροτηλεοράσεις χρειαζόμαστε καλώδια με ειδικές διατομές, ανάλογα με την απόσταση που πρέπει να καλυφθεί. Στις δικτυακές, όμως, η σύνδεση της μπουτονιέρας με τις οθόνες γίνεται με το καλώδιο UTP του δικτύου μας. Η θυροτηλεόραση λειτουργεί μέσω αυτού του καλωδίου και γίνεται έτσι μία ακόμη συσκευή του δικτύου, όπως οι συνδεδεμένοι σ’ αυτό υπολογιστές. Η σύνδεση κάθε συσκευής της θυροτηλεόρασης γίνεται με το γνωστό βύσμα RJ–45 (Ethernet) σε μία συσκευή PoE (Power over Ethernet), η οποία τροφοδοτεί τις συσκευές με ρεύμα άρα δεν χρειάζονται επιπλέον τροφοδοτικά και λειτουργεί και ως διακλαδωτήρας για την επικοινωνία τους. Μπορεί να συνδεθεί απεριόριστος αριθμός συσκευών στο δίκτυο και ο προγραμματισμός του συστήματος μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε συσκευή, οθόνη ή μπουτονιέρα. Όλα τα συμβάντα του συστήματος καταγράφονται σε αρχείο που μπορούμε να ανοίξουμε και να διαβάσουμε και αυτό βοηθά πολύ στον τομέα της ασφάλειας. Οι θυροτηλεοράσεις IP έχουν αρκετή ευφυΐα και πολλά έξτρα χαρακτηριστικά. Ιδού μερικά:

Με την ενσωμάτωση δικτυακής τεχνολογίας στις θυροτηλεοράσεις, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει αλματώδης ανάπτυξη στην τεχνολογία αυτών των συστημάτων στο εγγύς μέλλον και οι δυνατότητές τους θα αυξηθούν γεωμετρικά. Για παράδειγμα, θα μπορούμε να δεχόμαστε τις κλήσεις των επισκεπτών κατευθείαν στον υπολογιστή μας όπου και αν βρισκόμαστε, να ελέγχουμε τη θυροτηλεόραση από τον υπολογιστή και πολλά άλλα.


ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΕΣ

Ειδικά για τις μονοκατοικίες, οι εταιρείες κατασκευάζουν οικονομικά κιτ θυροτηλεφώνου ή θυροτηλεόρασης, τα οποία έχουν τη δυνατότητα κάλυψης έως δύο διαμερισμάτων (οικογενειών). Οι μπουτονιέρες και οι οθόνες αυτών των κιτ έχουν τα βασικά χαρακτηριστικά που έχουν και οι αντίστοιχες επεκτάσιμες, ενώ και εδώ έχει επικρατήσει η καλωδίωση χωρίς ομοαξονικό. Τα κιτ θυροτηλεοράσεων για μονοκατοικίες είναι επεκτάσιμα (μπορούν να δεχτούν επιπλέον εισόδους, λειτουργία ενδοεπικοινωνίας, παράλληλες οθόνες, υποστήριξη εξωτερικών καμερών), ενώ οι οθόνες τους μπορούν να καταγράφουν βίντεο και να αποθηκεύουν φωτογραφίες των επισκεπτών.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΘΥΡΟΤΗΛΕΟΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ

intercom-MVM704

Η οθόνη ανοικτής ακρόασης MVM704 7’’, με κουμπιά αφής.


intercom-NVM–904

Άλλη μία οθόνη ανοικτής ακρόασης 7 ιντσών (NVM–904) με κουμπιά αφής οθόνη και δυνατότητα καταγραφής εικόνων και βίντεο σε ενσωματωμένη μνήμη.


intercom-system

Ενδεικτικό σύστημα καλωδίωσης τεχνολογίας BUS, με πέντε καλώδια παντού στην εγκατάσταση. Στις παλιές πολυκατοικίες,είναι η ιδανική καλωδίωση για την αλλαγή των θυροτηλέφωνων με ένα σύστημα θυροτηλεόρασης.


intercom-TClass

Η μπουτονιέρα TClass με έγχρωμη κάμερα ευρυγώνιας κάλυψης.


intercom-GolmarM200

Η Golmar M200, μία οθόνη ανοικτής ακρόασης 3,5’’ για θυροτηλεόραση IP, με πάχος μόλις 17mm.


intercom-AV2850

Η AV2850, μία οθόνη ανοιχτής ακρόασης 3,5’’.


intercom-IP

Στις θυροτηλεοράσεις IP, η μπουτονιέρα και οι οθόνες συνδέονται στο τοπικό δίκτυο μέσω διακλαδωτήρων (PoE switches και καλωδίων UTP. Ο προγραμματισμός του συστήματος γίνεται μέσω υπολογιστή.